A leopárdkontyvirág egy itthon még mindig nem túl népszerű növény, ami Kínából és Vietnamból származik. Itt évszázadok óta használják a helyi gyógyászatban, kozmetikában és konyhában.
Az élelmiszeriparban az őrölt gyökeret elsősorban konjac liszt előállítására használják, aminek összetétele fehérje-, zsír-, glutén-, cukor- és keményítőmentes. Az Európai Unióban a konjac lisztet élelmiszer adalékanyagként E425 jelöléssel használják. 97%-ban vízből és 3%-ban növényi rostokból áll.
A gyökér olyan összetevőket tartalmaz, mint a fehérje, szénhidrátok, vas, foszfor, réz, cink, valamint A-, E-, D-, B1-, B6-, B12-, C-vitamin és folsav. A konjac lisztet levesek és mártások sűrítésére, valamint tészták készítésére használják. Tulajdonságait magas hőmérsékleten aktiválja.
A lisztből shirataki tésztát is készítenek, ami egy kb. 4% konjacból és vízből álló, finom ízű diétás tészta. Tökéletesen magába szívja az adalékanyagok és fűszerek ízét, aromáját, ezért édes és sós ételek elkészítéséhez egyaránt használható. 100 gramm mindössze 6,4 kcal-t tartalmaz.